onsdag 17. november 2010

Grandville - Bryan Talbot

Har akkurat kommet meg gjennom en lekkerbisken av en tegneserie, Bryan Talbots Grandville. Dette er kort oppsummert en Steampunk i tegneserie form. Steampunk i følge dictionary.com er: "a sort of science fiction set in Victorian times when steam was the main source of machine power".

Vi møter et England som for 200 år siden tapte Napole
onskrigen, og som resten av Europa var underlagt Frankrike. 20 år før historien begynner har England løsrevet seg gjennom en revolusjon og er nå en liten sosialistisk republikk i utkanten av Europa. Her blir Leigh-Otter funnet død i noe som ser ut med det første ser ut som et selvmord, og saken faller i kriminalinspektør Lebrock av Skottland Yard sine hender.

Han finner fort ut at Leigh-Otter har blitt tatt av dage, og indisiene peker fort mot gjerningsmenn med tilhold i Frankrike. Lebrock og hans assisten Ratzi drar til Pa
ris for å finne morderene. Her avdekker de snart at mordet har sammenheng med et komplott som truer det skjøre forholdet mellom Frankrike og England. Scotland Yards fineste må stoppe konspiratørenes planer før hele helvete bryter løs.


Dette er en liten perle av en tegneserie. Talbot har tydeligvis en egen evne både når det kommer til tegnestil og historiefortelling, som gjør denne boken til en rivende god fremstilling. Fargeleggingne gjør sitt til at flere av sidene fremstår som små kunstverk. Dette gjorde at jeg drøyde lenger med hver side enn hva jeg pleier til vanlig, så tommelen opp for det. Oppsummert så er dette en pulserende fortelling drevet frem av en herlig tegnestil. Og hvis jeg ikke har nevnt det så er alle hovedpersonene i boken dyr.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar