lørdag 13. november 2010

Bitter Seeds - Ian Tregillis

For en herlig følelse å oppdage en ny forfatter. En av høstens bokinnkjøp til biblioteket har vært debutanten Ian Tregillis. Amerikaner med en alternativ tvist på andre verdenskrig. I påvente av Towers of Midnight så måtte jeg jo ha noe å lese og siden boken ikke var for tjukk, 352 sider, så ble det Bitter Seeds. Ingen anger her i gården nei!

Året er 1939 og stedet er Spania, borgerkrigen er i inne i de siste krampetrekninger. Tyskerne med sitt carte blanche bruker stridighetene til å teste sine nyeste våpen. Doktor von Westarps soldater, tyske Übermensch avlet til å utføre ekstraordinære handlinger. Alt i en forbredelse for den kommende krigen. I mens på de britiske øyer, i nervøsitet av hva Westarps barn er kapable til, tyr en liten hemmelig gruppe engelske militære til ekstreme midler. Men mens tyskernes paratekniske soldater sliter med bivirkninger av de eksperimentelle behandlingene de har blitt utsatt for, og muligheten til å se fremtiden er farligere enn det høres ut som, blir britene klar over hvor høy pris man må betale for å få hjelp fra den andre siden. Hvor mye er man villig til å ofre for å holde Det tredje riket på den fastlandssiden av kanalen?

Dette er så god en debutant bok som man får. Bitter Seeds er den første av tre bøker, neste bok er planlagt for neste år, og heter "the coldest war".

En av egenskapene til Tregillis er hans evne til å få dilemmaene som både britene og tyskerne blir utsatt for til fremstå som realistisk. Hvor mange er man villig til å ofre for å redde et land, og hvor mye plass er det til fri vilje i et Übermensch.
Tregillis klarer også det som ofte betegner en god action bok; han lar fortellingen gå foran volden. Misforstå meg rett jeg liker krig og vold like mye som neste mann. Men det er måten forfatteren klarer å få frem det grøssende og grusomme uten å bli overivrig grafisk. Noe som trengs når man skal omskrives andre verdenskrig. Det er noe av det som gjør denne boken god og gjør at jeg gleder med til neste bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar