tirsdag 3. mai 2011

The Name of the Wind - Patrick Rothfuss

Det er alltid interessant å oppdag nye forfattere. Slik var det også med Patrick Rothfuss, og hans debut roman "The Name of the Wind". Etter at flere venner og bekjente hadde gjentatte ganger anbefalt boken måtte jeg jo til slutt gi den et forsøk. Det skulle vise seg at dette ble en god lesning. I tillegg før ble ferdig med boken fant jeg ut at bok nummer to ville bli utgitt innen en uke eller to etter ferdig lesing. Needless to say så så har den nå blitt kjøpt og venter på å bli lest.

Det er en glede å fortsatt bli tilbudt nye vinklinger på fantasy, bøker som inneholder originalitet. "The Name of the Wind" gjør nettopp dette. Den forsøker ikke å trå gamle stier om igjen, men heller gir oss urørt gress og synke tærne i. Litt som hos George R. R. Martin er ikke magien i førersetet, men historien er, men det er fortsatt fantasy ingen fare der. Etter første boken å dømme skriver Rothfuss intelligent fantasy, ala Martin og R. Scott. Bakker for å nevne to.

I "The Name of the Wind" følger vi "altmuligmannen" Kvothe, hans liv og levne. Gjennom det som skal bli tre bøker følger vi denne kvikke rød luggens oppvekst og voksen liv. Første bok tar for seg de tidlige årene som var med på å forme Kvothe til mannen og legende han ble. Fra hans tid som omreisende teatermann sammen med sine foreldre, via harde år i storbyen Taurabon til hans første år på universitetet.

Rothfuss har som nevnt begynt på en original og god historie. Språket flyter sømløst og fortellingen er drivende, når det er sagt så kan historien av og til virke litt langdrygt, men man blir belønnet så snart disse partiene er over. Spennende blir det å se hvordan det går i bok nummer to, da den er ca. 250 sider lenger enn "The Name of the Wind". Men lese den det skal jeg.

Nå leses R Scott Bakker "The White-Luck Warrior", mens Game of Thrones sees på TV. P.s. Første bok kommer på norsk i dag, fra Vendetta forlag.

Mannen må jo skrive godt for å få slike gensere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar