fredag 4. februar 2011

The half-made world - Felix Gilman

Litt over en uke siden siste innlegg. Har ikke vært så mye å dele i det siste. Men i går ble jeg ferdig med Bryan Talbot sin andre Grandeville bok, og i dag ble jeg ferdig med "The half-mad world" av Felix Gilman.


Når det gjelder Grandeville-Mon amour så følger vi samme inspektør som i første bok, Inspektør Lebrock.
Ikke så mye å fortelle om denne boken annet enn hva jeg sa om den første. Dette er fortsatt meget god lesing, tegningene er av samme stilart som bind I. Historien denne gang lander Lebrock i en konspirasjon som ryster grunnvollene til den unge Sosialist Republikken England. Som sagt en bra historie, om enn kanskje en bit forutsigbar, men med en ond og gal "bad-guy" glitrende tegnet av skaperen selv. Ser frem til bind 3. 

Over til "The half-mad world"
Boken kommer fra en av fjorårets debutanter, Felix Gaiman, og kom på listen av Locus's anbefalte lesninger fra fjoråret. Det er et orginalt verk, og kan kanskje beskrives som Steam-punk western, western fantasy eller steam-punk fantasy western. Som sagt en original historie.

Settingen er et alternativt Amerika rundt århundreskiftet(1800 til 1900). Østkysten av kontinentet består av forskjellige nasjoner kjent som den gamle verden, ordnede og regulerte samfunn. Lenger vest ligger en fjellkjede kjent som End of the world. Vest for disse har to krefter(the Gun og the Line) blitt vekket til live av menneskernes utforskningstrang. De siste 300 årene har disse to maktene kjempet om hegemoni over området og menneskene som bor der. I denne omfavnsrike krigssonen forsøkte en rekke byer og tettsteder å løsrive seg og stiftet føderasjonen som ble kjent som "the Red Republic" uavhengig av the Gun eller the Line et land inspirert av orden og rettferdighet.

Liv Alverhuysen, psykolog fra en av de mindre staten i øst dra helt til skapelsens kant etter å ha blitt invitert for å hjelpe til på et sykehus. Her skal hun prøve å redde mennesker som har blitt skadd av krigen mellom the Gun og the Line. Det hun ikke vet et at på dette sykehuset finnes en mann, en general fra the Red Republic, som bærer en hemmlighet. En hemmlighet som kan gjøre slutt på krigen mellom the Gun og the Line, og kanskje tilintetgjøre kreftene i seg selv. The Gun og the Line er begge klar over at det finnes en mann og det finnes en hemmelighet, og det hele blir en kamp om å bli den første til å finne denne mannen og hans hemmlighet. Men generalens hjerne er ødelagt, og det enenste han kan fortelle er eventyr. Det blir et blodig og intenst forfølgelsesdrama som får hovedpersonene til å bevege seg lenger vest enn noen har vært før, og hvor verden ennå ikke er ferdig skapt.

Hvordan var boken?
Sannheten er at jeg ikke vet helt hva jeg syntes om boken. Orginaliteten må belønnes, de to kjempende kreftene i denne verdenes midtvest er representert med the Gun, som best kan beskrives som enkelt mennesker som har blitt gitt overmennekslige krefter av demonlignene vesen som bor i våpnene disse agentene bærer. Det styrer med vold og terror. The Line bor i lokomotiv, og styrer gjennom industri. Her blir menneskene holdt i en slavelignene tjeneste, og de benytter tekniske dippedutter og våpen. De utnytter ressurser i fjellene og bygger fabrikker.

Språket til Gilman er godt, verdensbyggingen er grundig og god, hovedpersonene kommer godt frem i fortellingen. Deres problemer og karakterutvikling gjennom alle utfordringen blir formidlet på en troverdig måte. Selv med denne orginal westernfortellingen så plagdes jeg litt gjennom boken. Følelsen er at det manglet litt i fortellingen. Det kan være at det var Gilmans intensjon at det skulle være slik, at leseren skulle fylle inn deler selv. Det fungere i enkelte bøker, men problemet mitt er at jeg fikk med meg for lite fra boken til at det skjedde her. Storyen er til tider både blodig og intens så det kræsjer på en rar måte med følelsen jeg har at boken til tider var litt uinspirerende, og det er kjipt for det var en bok så frem til, og ville virkelig like.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar